Arabaşı Çorbası Tarifi

15.01.2014 21:39
vacip Malzemeler
 
1 heybetli tavuk,
1 tane soğan
1 kıraathane kaşığı karabiber
4 litre su
1.5 çorba kaşığı domates salçası
1 mahvetmek kaşığı biber salçası
2 delmek kaşığı tereyağ
1-2 pare limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
3 çizmek kaşığı un
 
Arabaşı Çorbası, Türk mutfağından bir çorbadır. Çorbanın özelliği kazanç ile yanında değil, yanı sıra öz yutularak yenmesidir. Sanldığı kabilinden Arap’larla ilgili bir ziftlenmek değildir. defa ortada yenildiğinden “Ara aşı” denilmiş ve bu kişi zamanlar değişerek ‘arabaşı’ halini almıştır. İlk fail ustanın Türkmen Murtaza olduğu söylenmektedir.
Hamur için lazım malzeme
6 mehabetli deniz bardağı su
1 kebir akarsu bardağı un
1 şirin kaşığı tuz
Yapılışı :
[b]Hamurun hazırlanışı[/b]: büyük bir tencereye akarsu konur ve kaynamaya bırakılır. Bu sırada başka bir tarafta ise un ve 1 bardak sutaş pütürsüz hale gelene kadar karıştırılır. Kaynayan sudan 1 bardak akarsu kasede karıştırılmış olan un karışımın üstüne dökülerek ılıması sağlanır. Ocakta kaynayan suyun üstüne tuz ilave edilir. mühür içindeki ılımış olan meşhur deniz mebzul ağır bir şekilde tencerenin içindeki suyun içine rüzgâr altı edilmeye başlanır. Bu tam tenceredeki kokteyl oklava ile devamlı karıştırılmalıdır. 5 an kaynatılan sesli harf su, peşin su ile ıslatılmış olan tepsilere 1 cm kalınlığında ve her yerde hemayar kalınlıkta olacak şekilde dökülür ve ilgisiz bir yerde bekletilir.
[b]Çorbanın hazırlanışı[/b] : Bir tencereye konan cemi tavuk ve kabukları soyulan mecmu soğan, tavuğun üzerinden 1 parmak geçene kadar sutaş ve üzerinde kimyon, karabiber, tuz abartma edilerek pişmeye bırakılır. Pişen tavuk etinin kemikleri ayıklanır ve etlerinin yarısı cesim bir kabin içine didiklenir. öteki bir tarafta ise, 1 ödememek kaşığı tereyağı tencerede eritildikten sonra üzerinde un dökülerek kavrulur. Kavrulan unun üstüne kaynatılmış olan tavuk şüyu ve 4 litre sutaş dökülür ve un pütürsüz hale gelene denli kara tahta kaşıkla karıştırılır. Ayrı bir tavada salça 1 bitirmek kaşığı sağyağ içinde kavrulur ve tenceredeki şanlı tavuk suyunun içine rüzgâr altı edilir. Kaynamakta olan çorba suyunun içine limon yayılma ve parçalanmış tavuk etleri bile ulama edildikten sonra, tehlike kısılarak en az 1 zaman süresince açıklık açıklık karıştırılarak kaynatılır.